Roma Castrumları Üzerine
Pazar, 28 Mart 2021
Bir Roma askeri kampına castrum denilmekteydi. Kelime esasen etrafı çevrilmiş askeri bir konaklama tesisini ifade etmek için kullanılıyordu. Bir castrumun boyutları, kullanım amacı, süresi ve bölgesine göre değişiklik göstermekle birlikte genellikle bütün castrumların planları birbirine benzerdi. Devamı…
- Published in Köşe Yazıları
18 Mart’tan Önce Son Çıkış: Dedeağaç Görüşmeleri
Pazar, 28 Mart 2021
Birbiriyle öldüresiye çarpışan tarafların başka bir yerde gizlice anlaşmaya çabalamaları diplomasinin her koşulda devam edebileceğinin kanıtı olsa gerek. Tarihimizde de örnekler olduğunu bilmek gerçekten şaşırtıcı. Ders kitaplarımıza pek yansımayan bu tip görüşmeler, Birinci Dünya Savaşı’nda da yaşanmıştı. Devamı…
- Published in Köşe Yazıları
Selçuklular Devleti Hakkında Bazı Başvuru Eserleri
Salı, 16 Mart 2021
Tarihi süreç içerisinde Büyük Selçuklular; Kirman Selçukluları, Türkiye Selçukluları, Suriye Selçukluları, Irak Selçukluları gibi kollara ayrılarak Maveraünnehir, Harezm, Horasan, İran, Irak, Suriye ve Anadolu gibi coğrafyalarda hüküm sürmüşler, aynı zamanda kendilerinden sonra gelen Memlükler, Harezmşahlar ve Eyyubiler, Osmanlılar gibi devlet ve topluluklara başta teşkilat olmak üzere birçok konuda örnek teşkil etmişlerdir. Devamı…
- Published in Köşe Yazıları
Zırhlı Gemiler Devrinde Osmanlı Coğrafyasındaki Tersâneler ve Gemi İnşa Tezgâhları (1861-1876)
Salı, 16 Mart 2021
Arapça dârü’s-sınâ’a kelimesi Akdeniz memleketlerinde zaman içerisinde pek çok farklı şekilde kullanılarak Türkçe diline tersane olarak girmiştir. Osmanlılar 16. yüzyıl başlarına kadar liman kelimesini kullanmış, bu tarihlerden itibaren ise tersane kelimesi yaygınlık kazanmıştır. Osmanlılar tersane kelimesini gemilerin inşa ve teçhiziyle vazifeli bir kurum veya sefinelerin inşa edildiği tezgâh, göz manasında kullanmışlardır. Devamı…
- Published in Köşe Yazıları
1920’li Yıllarda Topçuluk
Cumartesi, 20 Şubat 2021
Topçunun vazifesi; muharebe sahasında görevin başarılmasını temin etmek maksadıyla ihtiyaç duyulan yer ve zamanda, düşmanı ateşiyle baskı altında tutarak etkisiz hale getirmek ve dost kuvvetlere sürekli ve isabetli ateş desteği sağlamaktır. Devamı…
- Published in Köşe Yazıları
3D Modelleme Hakkında
Cumartesi, 20 Şubat 2021
Geçmişte yaşamış toplulukların kültürel yapılarını ve toplumsal düzenlerini anlayabilmek için diğer bilim dalları ile birlikte Arkeoloji ve Tarih’i çok iyi şekilde kullanmak gerekir. Tarihçiler ve Arkeologlar, elde edilen materyalleri araştırır, belgeler ve geçmişi yorumlamaya çalışır. Arkeolojik kazılar ile elde edilen materyal; geçmişi anlayabilmek için oldukça önemlidir. İnsan, aklında görüntüsünü canlandırabildiği nesneyi daha iyi anlayabilir. Bulunan
- Published in Köşe Yazıları
1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda M-47 Ve T-34/85 Tanklarının Performansı
Perşembe, 28 Ocak 2021
Anıl UZUN_1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda M-47 Ve T-34-85 Tanklarının Performansı
- Published in Köşe Yazıları
Talat Paşa’nın Katili Soğomon Tehliryan’ın Oğlunun İfadeleri
Pazar, 24 Ocak 2021
Türk tarihine damga vuran şahsiyetlerden Osmanlı Devleti’nde Posta Telgraf, Dâhiliye nazırlıkları ve sadrazamlık yapan Talat Paşa, Birinci Cihan Harbi’nden sonra imzalanan Mondros Mütarekesi’nin ardından gittiği Almanya’nın Berlin şehrinde 15 Mart 1921 tarihinde Soğomon Tehliryan adındaki bir Ermeni tarafından düzenlenen suikaste kurban gitmişti. Devamı…
- Published in Köşe Yazıları